Hør podcast om ABC for god psykisk helse

Alle er enige om at det er viktig at vi tar vare på den psykiske helsa vår – men vet vi egentlig hvordan vi gjør det i praksis?

– Når vi spør folk hvordan de kan bedre sin fysiske helse, vil de ofte svare kosthold, søvn og trening. Vi har også råd som 5 om dagen, 10 000 skritt og lignende. Men spør vi om hva som kan bedre den psykiske helsa, er det mange som begynner å snakke om psykisk sykdom, sier Hanne-Vilja Sagmo, prosjektleder for ABC for god psykisk helse i Trøndelag fylkeskommune.

I 2024 er Trøndelag fylkeskommune pilot for folkehelsekampanjen ABC for god psykisk helse. ABC står for act, belong, commit, som på norsk blir oversatt til rådene:

  • Gjør noe aktivt
  • Gjør noe sammen
  • Gjør noe meningsfylt

ABC-metoden er basert på forskning som viser at det er bra for vår psykiske helse å holde oss aktive, være en del av et fellesskap og å engasjere oss i meningsfulle aktiviteter. Sagmo sier det å lese en bok, drive med håndarbeid eller rett og slett være sammen med andre er ting som kan bidra til bedre psykisk helse. Det handler først og fremst om at vi skal ha det godt med oss selv, livet vårt og at vi skal fungerer godt i hverdagen sammen med andre. Det handler også om å nyte de små tingene i livet.


Folkehelsekampanjen ABC for god psykisk helse lanseres i Trøndelag i 2024. Hør mer om ABC for god psykisk helse i denne ukens episode av Fylkespodden:


Se alle artiklerSe alle artikler